- 1 кг. брашно
- 1 тазе квасец
- 1 лажица сол
- ½ филџан зејтин
- вода по потреба
Фил (по желба):
- Ајвар
- Кашкавал
- Шунка + кашкавал
- Сирење
- Кечап + сирење
- Кечап+сирење+кисели краставички
Подготовка:
Се замесува брашното заедно со квасецот, водата и солта. Откако ќе се замести тестото се остава да нарасне 30 мин. Потоа се расукува тенка кора и со помош на калапи се сечат кругови со дијаметар 6 cm - 12 cm (во зависнот од големината на калапите.:) Доколку немате калапи може да се употреби чаша. Потоа круговите се преклопуваат. Панцеротите се пржат на загреано масло додека не добијат златно-жолта боја. Бидејќи се калорична бомба и многу мрсни пожелно е после пржењето да се стават на салфетка или хартија за да ја упие маснотијата.
Пред служење (јадење) добро е да се изренда кашкавал на пацеротите. Може да се конзумираат со јогурт, а некој ги сакаат со пиво.
Добар апетит!:)
1 comment:
Изгледа вкусно. Дали е навистина вкусно, останува допрва да видиме?
Од магичната кујна на госпоџа-брате Даниела. :)))
Post a Comment